Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (στο
εξής η «Αρχή») αξιολόγησε την ασφάλεια των γλυκοζιτών
στεβιόλης, που εκχυλίζονται από τα φύλλα του φυτού Ste
via rebaudiana Bertoni, ως γλυκαντικού και διατύπωσε τη
γνώμη της στις 10 Μαρτίου 2010 (2). Η «Αρχή» καθόρισε
ως αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ΑΗΠ) για τους γλυκοζί
τες στεβιόλης τα 4 mg/kg σωματικού βάρους, εκφραζόμενη
ως ισοδύναμα στεβιόλης. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμή
σεις για την έκθεση στους γλυκοζίτες στεβιόλης τόσο των
ενηλίκων όσο και των παιδιών, είναι πιθανό αυτή η ΑΗΠ να
ξεπεραστεί στα μέγιστα προτεινόμενα επίπεδα χρήσης.
(3)
Λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα της Αρχής, οι αιτού
ντες υπέβαλαν, τον Σεπτέμβριο του 2010, αναθεωρημένα
επίπεδα χρήσης για τα οποία ζητήθηκε η γνώμη της Αρχής.
Τον Ιανουάριο του 2011 δημοσιεύθηκε δήλωση για την
αξιολόγηση της έκθεσης στα νέα επίπεδα (3). Παρά τα ανα
θεωρημένα επίπεδα χρήσης, το συμπέρασμα ήταν πολύ
παρόμοιο, δηλαδή ότι τόσο για τους ενήλικες όσο και για
τα παιδιά η ΑΗΠ μπορεί να ξεπεραστεί για καταναλωτές
υψηλού βαθμού πρόσληψης. Οι βασικοί συνεισφέροντες
στη συνολική αναμενόμενη έκθεση στους γλυκοζίτες στεβιό
λης είναι τα μη αλκοολούχα αρωματισμένα ποτά (αναψυ
κτικά).
(4)
Παράλληλα με την εξέταση της ανάγκης για τη διάθεση στην
αγορά νέων προϊόντων με μειωμένη ενεργειακή αξία, πρέπει
να εγκριθεί η χρήση γλυκοζιτών στεβιόλης ως γλυκαντικών
σε κατάλληλα ανώτατα επίπεδα χρήσης. Συνεκτιμώντας την
πιθανή σημαντική συμβολή των αναψυκτικών στην πρόσ
ληψη γλυκοζιτών στεβιόλης, πρέπει να θεσπιστεί μείωση
του επιπέδου χρήσης για αρωματισμένα ποτά, σε σύγκριση
με τα προηγουμένως προτεινόμενα επίπεδα χρήσης που εξε
τάστηκαν από την Αρχή.
(5)
Η Επιτροπή θα ζητήσει από τους παραγωγούς και τους
χρήστες γλυκοζιτών στεβιόλης πληροφορίες για την πραγ
ματική χρήση των προσθέτων τροφίμων μετά την έγκρισή
της. Η Επιτροπή θα θέσει αυτές τις πληροφορίες στη διά
θεση όλων των κρατών μελών και θα ζητήσει από την Αρχή,
κατά περίπτωση, να διενεργήσει νέα αναλυτικότερη εκτίμηση
της έκθεσης, συνεκτιμώντας τις πραγματικές χρήσεις των
γλυκοζιτών στεβιόλης στις διάφορες υποκατηγορίες των τρο
φίμων και την κατανάλωση των κανονικών τροφίμων συγκρι
τικά με τα τρόφιμα με μειωμένη ενεργειακή αξία.
(6)
Στη γνώμη της Αρχής, η ΑΗΠ των γλυκοζιτών στεβιόλης
εκφράζεται ως ισοδύναμα στεβιόλης. Η έκθεση σε γλυκοζίτες
στεβιόλης μέσω της διατροφής εκφράστηκε επίσης ως ισο
δύναμα στεβιόλης. Επομένως, είναι σκόπιμο τα ανώτατα επι
τρεπόμενα επίπεδα χρήσης να εκφράζονται επίσης ως ισοδύ
ναμα στεβιόλης. Τα ανώτατα επίπεδα γλυκοζιτών στεβιόλης
εκφράζονται ως το σύνολο όλων των γλυκοζιτών στεβιόλης
που αναφέρονται ονομαστικά στις προδιαγραφές και μπορεί
να μετατραπούν σε ισοδύναμα στεβιόλης χρησιμοποιώντας
τους συντελεστές μετατροπής που αναφέρονται στις προδια
γραφές.
(7)
Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι
σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τρο
φική αλυσίδα και την υγεία των ζώων και ούτε το Ευρω
παϊκό Κοινοβούλιο ούτε το Συμβούλιο αντιτάχθηκαν σε
αυτά,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:
Άρθρο 1
Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008
Το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 τροποποι
είται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.
EL
12.11.2011
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
L 295/205
(1) ΕΕ L 354 της 31.12.2008, σ. 16.
(2) Γνώμη της επιστημονικής ομάδας για τις πρόσθετες ύλες των τροφίμων
και τις πηγές θρεπτικών συστατικών που προστίθενται στα τρόφιμα
σχετικά με την ασφάλεια των γλυκοζιτών στεβιόλης για τις προτεινόμε
νες χρήσεις ως πρόσθετου τροφίμων. Δελτίο EFSA (2010)· 8(4):1537.
(3) Δήλωση της Αρχής: «Εκτίμηση της έκθεσης στα αναθεωρημένα επίπεδα
χρήσης για τους γλυκοζίτες στεβιόλης για τις προτεινόμενες χρήσεις ως
πρόσθετου τροφίμων». Δελτίο EFSA (2011)· 9(01):1972.